Do góry

Desery Przepis na:

Placuszki jabłkowo-naleśnikowe

Placuszki jabłkowo-naleśnikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 569 Ocena: 4411

Dodano:

Odsłon: 135

Wariacja na temat naleśników:) Ciasto naleśnikowe z startymi jabłkami w środku.Pysznie, prosto, tanio:)

Składniki

  • mąka pszenna 2 szkl
  • budyń waniliowy 1 op
  • jajka 2 szt
  • mleko 3,2% 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • jabłko 1 duże
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki jabłkowo-naleśnikowe

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia /możemy zastąpić sodą/ przesiewamy. Dodajemy jajka, mleko i wodę, mieszamy za pomocą miksera i odstawiamy na kwadrans.
    W tym czasie zajmujemy się jabłkiem. Wybieramy jabłko bardzo duże lub dwa średnie i mało soczyste lub po starciu go na tarce jarzynowej o dużych oczkach odciskamy sok.
    Starte jabłko dodajemy do ciasta naleśnikowego i mieszamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta naleśnikowo-jabłkowego i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń