Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1156

Dodano:

Odsłon: 17861

Pleśniak, charataniec - jak zwał tak zwał, jedno wiem na pewno - jest pyszny :-)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 białek
  • 2 szklanki cukru
  • dżem o dowolnym smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników (poza kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zgniatamy tak aby wprowadzić je w ciasto. 1 część jasnego ciasta i ciasto ciemne wkładamy do zamrażarki - ciasto powinno nam się na tyle ścisnąć abyśmy bez problemu mogli zetrzeć je na tarce.

  2. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy równomiernie 1 częścią jasnego ciasta, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°, zapiekamy spód ciasta przez ok 10 minut. Na zapieczony spód wykładamy dżem - ilość dżemu zależy wyłącznie od naszych upodobań - ja dałam 2 słoiczki. Na tarce o dużych oczkach ścieramy na dżem ciemne ciasto.

  3. Z białek ubijamy pianę. Kiedy piana robi się sztywna dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści. Wykładamy na ciemne ciasto. Na wierzch na tarce ścieramy jasne ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika i całość pieczemy ok 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nats9511 19 października "...ciasto powinno nam się na tyle ścisnąć…" - Niech cię drzwi ścisną za taki język polski...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń