Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z jabłkami

Pleśniak z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 447 Ocena: 2702

Dodano:

Odsłon: 2949

Ciasto na kruchym jasnym spodzie z warstwą jabłek, warstwą kruchego ciasta kakaowego, bezą i kolejną warstwą jasnego ciasta kruchego. Ciasto to jest tradycyjnym wypiekiem, choć w klasycznej wersji robi się go z dżemem lub powidłami. Ja przygotowałam je z jabłkami.

Składniki

  • 6 małych jajek
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3/4szkl. cukru pudru do ciasta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 margaryna (250g)
  • ok. 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki kakao
  • ok. 1,5kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka
  • 1/3szkl. cukru pudru do piany z białek
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pleśniak z jabłkami

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Wsypałam do tego proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam pokrojoną na kawałki zimną margarynę i posiekałam wszystko nożem do uzyskania kruszonki. Następnie dodałam zimną śmietanę oraz żółtka z sześciu mniejszych jajek. Można użyć 5 większych jaj. Wszystko szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na trzy części. Jedną trochę większą i dwie mniej więcej równe. Do jednej mniejszej części ciasta dodałam kakao i zagniotłam ponownie aż uzyskałam ciasto o jednolitym ciemnym kolorze. Wszystkie części ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno blaszki starłam na tarce na grubych oczkach największą część ciasta jasnego. Ciasto ugniotłam trochę palcami. Jabłka obrałam i wycięłam gniazda nasienne. Następnie starłam je na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam 2 łyżki cukru i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszałam i rozłożyłam jabłka na spodzie z ciasta. Wyrównałam powierzchnię. Na jabłka starłam ciemne ciasto. Odłożone białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie zmiksowałam z 1/3 szklanki cukru pudru do uzyskania lśniącej piany. Pianę rozłożyłam na ciemnym cieście. Na wierzch starłam pozostałą część jasnego ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam około godziny w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń