Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z truskawkami marynowanymi w prosecco. .Idealny deser na letnie wieczory.
Polecam.
Odsłon: 5492
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 444
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 161
Polecam.
Odsłon: 5492
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 444
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 161
Składniki
20 cm tortownice wylozyc papierem, zblendowac herbatniki, wymieszac w misce ze wszystkiimi suchymi skladnikami i zalac roztopionym maslem. Wszystko dokladnie wymieszyc i ulozyc mase herbatnikowa w tortownicy w ten sposób, aby powstal brzeg o wysokosci. ok. 4 cm. Wstawic do lodówki. Truskawki umyc, ewentualnie przepolowic jesli sa zbyt duze i marynowac je w 40 g cukru i prosecco. W miedzyczasie ubijac zóltka z pozostalym cukrem na parze, az powstanie jasna, kremowa masa, nastepnie dodac do niej twaróg i biale wino. Mase wymieszac z zelatyna w proszku, odczekac az troche zgestnieje, ewentualnie przecedzic przez sito, jesli sie utworzyly male grudki. Dodac ubita smietane, przelozyc mase serowa na dno sernika i ponownie wstawic tortownice do lodówki. Odcedzic truskawki, zachowujac plyn marynaty, jesli ktos lubi, dodac do niego ocet balsamiczny, do objetosci 250 ml. Zagotowac plyn z galaretka, polac nim truskawki ulozone na wierzchu sernika i wstawic do lodówki do stezenia.