Do góry

Desery Przepis na:

Podstawowy przepis na pączki

Podstawowy przepis na pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 3870

Dodano:

Odsłon: 3959

Mam dla Was klasyczny i stary przepis na pączki mojej babci. Od wielu lat jest w naszej rodzinie i co roku z niego korzystamy. Zawsze wychodzą smaczne i puszyste. Tradycyjnie nadziewamy je marmoladą, ale przepis jest na tyle uniwersalny, że każde jedno nadzienie będzie pasowało ;) Zapraszam do eksperymentowania ;P

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 80 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 400 ml mleka
  • Dodatkowo:
  • 2-3 białka
  • tłuszcz do smażenia
  • Marmolada
  • Cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru i rozcieramy je do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy około 100 ml ciepłego (ale nie gorącego mleka) i odstawiamy na 10 minut.

  2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy roztopione masło, resztę ciepłego mleka i dwa całe jajka. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do mąki. Na końcu dodajemy spirytus i podrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie i długo wyrabiamy w dużej misce. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Dzielimy je na pół, żeby lepiej się z nim pracowało. Rozwałkowujemy na średniej grubości placek (około 1,5 cm). Szklanką wycinamy okręgi.* Na połowę z nich wkładamy marmoladę. Drugą połowę okręgów zanurzamy w białkach i przykrywamy nim ciasto z marmoladą. Przyciskamy brzegi pączka i troszkę mniejszą szklanką ponownie go wycinamy (żeby dobrze się skleił). Takie pączki oczyszczamy z nadmiaru mąki i pozostawiamy na 10 minut do lekkiego podrośnięcia.

  4. Gotowe smażymy na głębokim tłuszczu. Smażymy je partiami z obu stron do uzyskania ładnego brązowego koloru. Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odsączenia.

    Na koniec, wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

  5. * Jeśli chcecie przygotować pączki z innym nadzieniem np. budyniem, bitą śmietaną lub konfiturą, ciasto powinno być trochę grubsze (około 2 cm). Następnie po wycięciu okręgów od razu pozostawiamy je do wyrośnięcia i smażymy puste. Następnie studzimy je i zimne szprycujemy nadzieniami za pomocą długiej tylki i worka cukierniczego. Dzięki temu nasze nadzienie nie „rozpłynie” się w pączku ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego 2018 Jestem już po dwóch, ale pewnie bym jeszcze takie dwa od Ciebie zjadł, bo super wyglądają ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń