Do góry

Desery Przepis na:

Półkruche ciasto z makiem.

Półkruche ciasto z makiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 18265

Dodano:

Odsłon: 1428

Tak na szybko zrobione kiedy mamy ochotę na coś słodkiego,a w zapasach była puszka maku:)

Składniki

  • mąka tortowa 3 szkl
  • jajka 3 szt
  • cukier 1/2 szkl.
  • masło kostka
  • pr.do pieczenia 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • śmietana 12% 2-3 łyżki
  • mak z puszki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • cukier puder
  • olejek migdałowy kilka kropel
  • 3 żółtka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Półkruche ciasto z makiem.

Przygotowanie

  1. Mąkę,jajka,masło,proszek,cukier i śmietanę posiekać nożem.

    Zagnieść ciasto.3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć mak wcześniej doprawiony skórką pomarańczową,olejkiem migdałowym i 3 żółtkami.

    Na mak poukładać paski ciasta.


    Piec w nagrzanym piekarniku do 180s góra-dół do przypieczenia ciasta,złotego koloru.

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

    Przepis na blaszkę 25/25cm

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń