Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Półkruchy placek ze śliwkami i migdałami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy tłuszcz i cukier puder. Siekamy. Śmietanę, żółtka, całe jajka i cukier z wanilią roztrzepujemy widelcem, wlewamy do mąki. Ciasto zagniatamy i na 15 minut wkładamy do zamrażalnika. Śliwki myjemy, drylujemy pestki.
Ciasto dzielimy na pół. Obydwie części wałkujemy. Pierwszą przenosimy na wałku na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układamy śliwki wgłębieniem po pestce do góry. Posypujemy cukrem z wanilią, nakrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta.
Wierzch placka smarujemy łyżką roztopionego masła. Posypujemy płatkami migdałowymi i, ewentualnie, szczyptą cynamonu. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 194 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 31 g.Źródło: Rewia