Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe nadziewane robi cała polska, chyba najbardziej znane są jagodzianki. Ja chcę Wam zaproponować bułeczki z kawałkami czekolady nadziewane wiśniami z goździkami.
Szybkie koreczki śledziowe na wigilię lub święta.
Odsłon: 1244
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...
Odsłon: 558
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...
Odsłon: 414
Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.
Odsłon: 90
Szybkie koreczki śledziowe na wigilię lub święta.
Odsłon: 1244
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...
Odsłon: 558
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...
Odsłon: 414
Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.
Odsłon: 90
Składniki
Wychodzi 12 sporych bułek. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniego mleka. Żółtka z resztą cukru ucieramy na gładką masę. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, cukier waniliowy, resztę mleka i olej. Wyrabiamy starannie ciasto pod koniec dodając kawałki czekolady. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wiśnie płuczemy, osuszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną, goździki, cukier puder i waniliowy. Cukru dodajemy w zależności od kwaśności wiśni. Mieszamy i przekładamy na sitko do odsączenia nadmiaru soku. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki, rozpłaszczamy, nakładamy po kilka wiśni.
Zlepiamy brzegi. Układamy złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20 min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 15 min w temp. 180 C. Ostudzamy na kratce.
Ja na szybko zrobiłam lukier z cukru pudru, soku z cytryny i owocowej tureckiej herbatki .