Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowe ciasteczka z bakaliami

Pomarańczowe ciasteczka z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 875

Dodano:

Odsłon: 201

Ciasteczka o smaku pomarańczy z dodatkiem bakalii i miodu są smaczne i bardzo łatwe do zrobienia.

Składniki

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 dag rodzynek
  • 3-4 dag daktyli
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyzka cukru waniliowego
  • słonecznik łuskany
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomarańczowe ciasteczka z bakaliami

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z tłuszczem.
    Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy, rozpuszczony i ostudzony miód wymieszany ze śmietaną, siekając nożem połączyć składniki.

  2. Wsypać amarantus, posiekane daktyle, rodzynki i skórkę kandyzowaną.

  3. Zagnieść ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na pół godziny.

  4. Mocno schłodzone ciasto pokroić na krążki o grubości 1 cm. Ciasteczka ułożyć na przygotowanej blaszce.

  5. Jajko zmiksować z cukrem z wanilią i pędzelkiem posmarować ciasteczka. Posypać ziarnami słonecznika i powtórnie posmarować.Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń