Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny, prosty pomysł na szybki deser.
mikser, naczynka żaroodporne o pojemności 200 ml
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 36
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 36
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 797
Składniki
1. Pomarańcze umyć, obrać i podzielić ma małe cząstki. Usunąć z każdej cząstki błonki. 2. Żółtka utrzeć z cukrem (trochę cukru zostawić do posypywania deseru). Żółtka ubijać ok 5-10 minut dopóki nie zwiększą swojej objętości i nie staną się niemalże białe. 3. Połączyć żółtka ze śmietaną i likierem pomarańczowym.
4. Do naczynek włożyć cząstki pomarańczy. Proponuję pokroić na mniejsze kawałki niż na zdjęciu powyżej.
5. Rozlać krem do żaroodpornych naczynek. 6. Lekko oprószyć pozostałym cukrem pudrem. 7. Miseczki wstawić do piekarnika na 10 min i piec w 200°C na góra-dół. Deser powinien być zarumieniony z wierzchu o konsystencji ściętej pianki. Naczynka dobrze jest wcześniej wygrzać, żeby uzyskać pożądany efekt. Deser na koniec ozdobić rozetką z bitej śmietany. Smacznego! :)