Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny, prosty pomysł na szybki deser.
mikser, naczynka żaroodporne o pojemności 200 ml
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4926
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 69
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 58
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 187
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4926
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 69
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 58
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 187
Składniki
1. Pomarańcze umyć, obrać i podzielić ma małe cząstki. Usunąć z każdej cząstki błonki. 2. Żółtka utrzeć z cukrem (trochę cukru zostawić do posypywania deseru). Żółtka ubijać ok 5-10 minut dopóki nie zwiększą swojej objętości i nie staną się niemalże białe. 3. Połączyć żółtka ze śmietaną i likierem pomarańczowym.
4. Do naczynek włożyć cząstki pomarańczy. Proponuję pokroić na mniejsze kawałki niż na zdjęciu powyżej.
5. Rozlać krem do żaroodpornych naczynek. 6. Lekko oprószyć pozostałym cukrem pudrem. 7. Miseczki wstawić do piekarnika na 10 min i piec w 200°C na góra-dół. Deser powinien być zarumieniony z wierzchu o konsystencji ściętej pianki. Naczynka dobrze jest wcześniej wygrzać, żeby uzyskać pożądany efekt. Deser na koniec ozdobić rozetką z bitej śmietany. Smacznego! :)