Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co bym w nim zmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i też wyjdzie pysznie. Próbowałam z wiśniową i truskawkową. Biała polewa dodała bożonarodzeniowego klimatu, ale z powodzeniem można zastąpić ją czekoladą mleczną. Nie ma szans by to ciasto się nie udało, dlatego poradzą sobie z nim również amatorzy. :-)
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 216
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 356
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 216
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 356
Składniki
Mąkę mieszamyW garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając. z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmarowujemy na ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.