Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson

Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9158

Dodano:

Odsłon: 6128

Co bym w nim zmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i też wyjdzie pysznie. Próbowałam z wiśniową i truskawkową. Biała polewa dodała bożonarodzeniowego klimatu, ale z powodzeniem można zastąpić ją czekoladą mleczną. Nie ma szans by to ciasto się nie udało, dlatego poradzą sobie z nim również amatorzy. :-)

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 300-400g konfitury pomarańczowej (można zastąpić inną)
  • 100g cukru szczypta soli
  • 2 jajka L
  • 3 łyżki mleka
  • 1 biała czekolada
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamyW garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając. z proszkiem do pieczenia.

  2. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy.

  3. Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmarowujemy na ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń