Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidorki z bulgurem"
Składniki
Kaszkę bulgur (drobną) zalej wrzątkiem (ok. 2 cm powyżej powierzchni kaszki) i odstaw na 20 minut. Dymkę oczyść i drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem.
Rozmrożony groszek krótko podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty). Odcedź na sicie. Ser (może być feta) pokrusz.
Bulgur wymieszaj z posiekaną cebulką, szczypiorkiem, groszkiem i serem. skrop oliwą, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Umyj pomidory (najlepsze będą twarde), osusz je, zetnij czapeczki. Wydrąż miąższ (odłóż go). Powstałe miseczki z pomidorów napełnij kaszą z dodatkami. Ułóż w nasmarowanej oliwą brytfannie, zapiekaj ok. 15 minut w 180 st.
Miąższ pomidorów rozmiksuj z łyżką przecieru pomidorowego, zagotuj. Powstały sos do- praw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do pomidorów na 5 minut przed końcem zapiekania.
czas ok. 50 min; porcja – 430 kcal, cena 4,10 złŹródło: Świat kobiety