Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidory faszerowane"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 649
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 223
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 649
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 223
Składniki
Pomidorom odkrój wierzchy wraz z szypułkami. Niewielką łyżeczką wydrąż miękki miąższ w każdym pomidorze, zostawiając nienaruszone ścianki boczne. Wydrążony miękki miąższ zachowaj, a pomidorowe miseczki odstaw.
Chleb tostowy pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim szybko zmiażdżony czosnek. Smaż go nie dłużej niż 30 sekund, bo może nabrać goryczki. Po tym czasie dodaj posiekane zioła oraz pieczywko tostowe pokrojone w kostkę. Smaż krótko do zrumienienia pieczywa.
Grzanki delikatnie połącz z pokruszonym serem feta i pokrojonym w kostkę miąższem pomidora, oprósz pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj pomidory, przykryj je odkrojoną pomidorową czapeczką i skrop wszystko olejem. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 200°C.
45 minut Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie