Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomorska kaczka z cytryną"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 190
Składniki
ok. 100 min • Porcja 440 kcal • Koszt porcji ok. 7,50 zł • Przepis dla 4 osób
Z kaczki odetnij szyję i skrzydła, umyj ją i osusz. Skrop sokiem z jednej cytryny, natrzyj solą, przekrojonym czosnkiem i majerankiem, wstaw do lodówki na całą noc.
Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój w słupki. Umyte skrzydła i szyję pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuść łyżkę masła, wrzuć skrzydła, szyję, włoszczyznę i mieszając, przesmaż. Zalej 3 szklankami gorącej wody, dodaj sól, pieprz, majeranek i gotuj około godziny. Przecedź.
Kaczkę włóż do natłuszczonej brytfanki. polej pozostałym stopionym masłem i piecz w 200°C do silnego zrumienienia. Podlej bulionem i duś pod przykryciem do miękkości.
Podawaj obłożoną plastrami cytryny z kluseczkami lub ryżem. Udekoruj listkami natki.Źródło: Kobieta i życie