Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Postna kapusta z grzybami z Podhala"
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 65
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 115
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 65
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 115
Składniki
Suszone grzyby umyj, zalej wodą. Odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj do gotowania kapusty.
Kapustę opłucz, osącz, potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Zalej wywarem z gotowania grzybów i taką ilością przegotowanej, gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Cebulę obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej połowę oleju, wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Dodaj do kapusty. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz jagody jałowca. Gotuj przez 35 minut bez przykrycia.
Po tym czasie do kapusty dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj razem, jeszcze 15-20 minut na małym płomieniu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i, jeśli lubisz, odrobiną mielonego kminku.
Odparuj nadmiar płynu, od czasu do czasu przemieszaj, aby kapusta nie przywarła do dna (najlepiej postaw garnek na płytce).Źródło: Naj