Do góry

Desery Przepis na:

Potrawka z kurkami i ziemniakami

Potrawka z kurkami i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Potrawka z kurkami i ziemniakami"

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 40 dag kurek (mogą być mrożone)
  • 1 op. rukoli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • suszony tymianek
  • sól
  • mielony kolorowy pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą, ew. dodatkowo zeskrob skórkę. Oczyszczone ziemniaki pokrój wzdłuż na spore cząstki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Świeże kurki oczyść, mrożone grzyby – rozmroź i osącz na sitku.

  2. Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Wrzuć ziemniaki. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj kurki. Smaż dalej kolejne 5 minut. Potem podlej winem i bulionem. Przykryj i duś na małym płomieniu ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ziemniaki z kurkami przypraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i kolorowym pieprzem.

  3. Rukolę oczyść, opłucz, listki dobrze osusz i wymieszaj ze składnikami z patelni. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie obiadowe albo jako dodatek do pieczonego drobiu lub wieprzowiny.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń