Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Potrawka z kurkami i ziemniakami"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 94
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 26
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 94
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 26
Składniki
Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą, ew. dodatkowo zeskrob skórkę. Oczyszczone ziemniaki pokrój wzdłuż na spore cząstki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Świeże kurki oczyść, mrożone grzyby – rozmroź i osącz na sitku.
Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Wrzuć ziemniaki. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj kurki. Smaż dalej kolejne 5 minut. Potem podlej winem i bulionem. Przykryj i duś na małym płomieniu ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ziemniaki z kurkami przypraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i kolorowym pieprzem.
Rukolę oczyść, opłucz, listki dobrze osusz i wymieszaj ze składnikami z patelni. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie obiadowe albo jako dodatek do pieczonego drobiu lub wieprzowiny.Źródło: Naj