Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Potrawka z soczewicą"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34672
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34672
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Soczewicę włóż do garnka, zalej 1 litrem wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut pod przykryciem.
Cebulę i czosnek posiekaj. Łodygi selera naciowego oczyść i potnij na kawałki. l Soczewicę odcedź, ale zachowaj wywar.
Umyj pomidory, natnij skórkę, sparz wrzątkiem i obierz. Następnie wytnij środek, a miąższ pokrój w kostkę. l Kiełbaski pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim plasterki kiełbasy. Dołóż cebulę, czosnek i seler. Krótko razem podsmaż.
Dodaj pomidory. Dopraw suszonym oregano. Gotuj dalej, a po 5 minutach dolej 350 ml wywaru z gotowania soczewicy.
Wsyp bulion w proszku. Kiedy całość ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj razem jeszcze 15 minut.
Pod koniec gotowania dodaj soczewicę. Potrawkę dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj oregano.
Czas przygotowania: 45 minut 450 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień