Choć nie lubię ciast z cytrynowym posmakiem, to ciasto zajadam bez przerwy :) Lekkie, wilgotne i mocno cytrynowe.
Potrójnie cytrynowe ciasto z makiem
Składniki
- masło, 16 łyżek
- mąka, 1 1/2 szklanki
- mak, 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- sól, 1/2 łyżeczki
- cukier, 1 1/4 szklanki
- skórka starta z cytryny, 2 łyżki
- sok z cytryny, 2 łyżeczki
- jajka, 4
- Ekstrakt z wanilii ( niekoniecznie ), 1 1/2 łyżeczki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY SYROP: Sok z cytryny, 1/3 szklanki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY SYROP: Cukier puder, 1/3 szklanki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY LUKIER: Cukier puder, 1 szklanka
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY LUKIER: Sok z cytryny, 2-3 łyżki
Składniki
- masło, 16 łyżek
- mąka, 1 1/2 szklanki
- mak, 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- sól, 1/2 łyżeczki
- cukier, 1 1/4 szklanki
- skórka starta z cytryny, 2 łyżki
- sok z cytryny, 2 łyżeczki
- jajka, 4
- Ekstrakt z wanilii ( niekoniecznie ), 1 1/2 łyżeczki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY SYROP: Sok z cytryny, 1/3 szklanki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY SYROP: Cukier puder, 1/3 szklanki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY LUKIER: Cukier puder, 1 szklanka
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY LUKIER: Sok z cytryny, 2-3 łyżki

Etapy przygotowania
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mak z łyżką mąki. Masło ( o temp. pokojowej ) ucieramy na gładką masę mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz sok, na końcu ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Wsypujemy mak i miksujemy na najniższych obrotach do wmieszania składnika. Formę ( u mnie keksówka ok. 12 x 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C przez 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 35- 40 min. do suchego patyczka. Składniki na syrop łączmy w garnuszku i gotujemy ok. 3 min ciągle mieszając, następnie polewamy już upieczone i ostudzone ciasto. Tak samo postępujemy z lukrem, podgrzewając składniki w garnuszku i polewając ciasto. Podajemy po ok. 30 min. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- masło, 16 łyżek
- mąka, 1 1/2 szklanki
- mak, 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- sól, 1/2 łyżeczki
- cukier, 1 1/4 szklanki
- skórka starta z cytryny, 2 łyżki
- sok z cytryny, 2 łyżeczki
- jajka, 4
- Ekstrakt z wanilii ( niekoniecznie ), 1 1/2 łyżeczki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY SYROP: Sok z cytryny, 1/3 szklanki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY SYROP: Cukier puder, 1/3 szklanki
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY LUKIER: Cukier puder, 1 szklanka
- SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY LUKIER: Sok z cytryny, 2-3 łyżki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mak z łyżką mąki. Masło ( o temp. pokojowej ) ucieramy na gładką masę mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz sok, na końcu ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Wsypujemy mak i miksujemy na najniższych obrotach do wmieszania składnika. Formę ( u mnie keksówka ok. 12 x 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C przez 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 35- 40 min. do suchego patyczka. Składniki na syrop łączmy w garnuszku i gotujemy ok. 3 min ciągle mieszając, następnie polewamy już upieczone i ostudzone ciasto. Tak samo postępujemy z lukrem, podgrzewając składniki w garnuszku i polewając ciasto. Podajemy po ok. 30 min. Smacznego.
Uwielbiam! Karmelowego nigdy jeszcze nie robilam, ale warto poszerzyc asortyment :)
ale świetny pomysł :)
To ja poproszę taki słoiczek,świetne ciasto i pomysł:)
Swietne! nie wiedzialam, ze ciasto mozna wekowac.
Pyszności :) Trzy takie słoiczki na jutro poproszę ;)