Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nie lubię ciast z cytrynowym posmakiem, to ciasto zajadam bez przerwy :) Lekkie, wilgotne i mocno cytrynowe.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22091
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 114
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 392
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 118
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 162
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22091
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 114
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 392
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 118
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 162
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mak z łyżką mąki. Masło ( o temp. pokojowej ) ucieramy na gładką masę mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz sok, na końcu ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Wsypujemy mak i miksujemy na najniższych obrotach do wmieszania składnika. Formę ( u mnie keksówka ok. 12 x 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C przez 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 35- 40 min. do suchego patyczka. Składniki na syrop łączmy w garnuszku i gotujemy ok. 3 min ciągle mieszając, następnie polewamy już upieczone i ostudzone ciasto. Tak samo postępujemy z lukrem, podgrzewając składniki w garnuszku i polewając ciasto. Podajemy po ok. 30 min. Smacznego.