Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nie lubię ciast z cytrynowym posmakiem, to ciasto zajadam bez przerwy :) Lekkie, wilgotne i mocno cytrynowe.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 883
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2758
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3262
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 883
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2758
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3262
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mak z łyżką mąki. Masło ( o temp. pokojowej ) ucieramy na gładką masę mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz sok, na końcu ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Wsypujemy mak i miksujemy na najniższych obrotach do wmieszania składnika. Formę ( u mnie keksówka ok. 12 x 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C przez 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 35- 40 min. do suchego patyczka. Składniki na syrop łączmy w garnuszku i gotujemy ok. 3 min ciągle mieszając, następnie polewamy już upieczone i ostudzone ciasto. Tak samo postępujemy z lukrem, podgrzewając składniki w garnuszku i polewając ciasto. Podajemy po ok. 30 min. Smacznego.