Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nie lubię ciast z cytrynowym posmakiem, to ciasto zajadam bez przerwy :) Lekkie, wilgotne i mocno cytrynowe.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1512
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 248
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 239
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8620
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1512
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 248
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 239
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8620
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mak z łyżką mąki. Masło ( o temp. pokojowej ) ucieramy na gładką masę mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz sok, na końcu ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Wsypujemy mak i miksujemy na najniższych obrotach do wmieszania składnika. Formę ( u mnie keksówka ok. 12 x 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C przez 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 35- 40 min. do suchego patyczka. Składniki na syrop łączmy w garnuszku i gotujemy ok. 3 min ciągle mieszając, następnie polewamy już upieczone i ostudzone ciasto. Tak samo postępujemy z lukrem, podgrzewając składniki w garnuszku i polewając ciasto. Podajemy po ok. 30 min. Smacznego.