Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort, ale przekładany trochę inaczej niż tradycyjny. Przepis zaczerpnięty z ksiązki "Domowe wypieki"
15 dag mąki wymieszać z 10 dag masła, 5 dag cukru i 140ml wody. Zagnieść razwm ciasto, jeśli będzie za wolne dosypać więcej mąki. Spód tortownicy (ok.28 cm) wysmarować masłem, rozwałkować ciasto, nakłuć je widelcem. Piec ok. 15 min w temp. 200 st.
Przygotować biszkopt:żółtka ubić z resztą cukru, wsypać skórkę z cytryny, resztę mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek. Wymieszać. Wylać na prostokątną brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 15 min w temp. 200st. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blachy i zdjąć papier. Wystudzić.
Przygotować krem: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Do gorącego budyniu wkruszyć pralinki i razem zmiksować, aż się rozpuszczą. Smak pralinek dowolny, ja dałam orzechowe. Resztę masła utrzeć, dodawać stopniowo wysudzoną masę budyniową.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę masy. Pokroić go wzdłuż na 5 równych pasków. Ciasto upieczone w tortownicy wysmarować dżemem. Z pasków ciasta posmarowanego masą zwijać "ślimaki" i układać na cieście z dżemem, zaczynając od środka. Dołączać kolejne pasy ciasta, aż powstanie jeden duży "ślimak". Pozostałą masą wysmarować wierzch i boki tortu, dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.
Delikatny, puszysty biszkopt czekoladowy i lekki krem śmietankowo-czekoladowy...
Odsłon: 1506
Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym przygotowałam na klasycznym jasnym b...
Odsłon: 4433
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...
Odsłon: 2474
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 39
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 192
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 196
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...
Odsłon: 2474
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 39
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 192
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 196
Składniki
15 dag mąki wymieszać z 10 dag masła, 5 dag cukru i 140ml wody. Zagnieść razwm ciasto, jeśli będzie za wolne dosypać więcej mąki. Spód tortownicy (ok.28 cm) wysmarować masłem, rozwałkować ciasto, nakłuć je widelcem. Piec ok. 15 min w temp. 200 st.
Przygotować biszkopt:żółtka ubić z resztą cukru, wsypać skórkę z cytryny, resztę mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek. Wymieszać. Wylać na prostokątną brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 15 min w temp. 200st. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blachy i zdjąć papier. Wystudzić.
Przygotować krem: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Do gorącego budyniu wkruszyć pralinki i razem zmiksować, aż się rozpuszczą. Smak pralinek dowolny, ja dałam orzechowe. Resztę masła utrzeć, dodawać stopniowo wysudzoną masę budyniową.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę masy. Pokroić go wzdłuż na 5 równych pasków. Ciasto upieczone w tortownicy wysmarować dżemem. Z pasków ciasta posmarowanego masą zwijać "ślimaki" i układać na cieście z dżemem, zaczynając od środka. Dołączać kolejne pasy ciasta, aż powstanie jeden duży "ślimak". Pozostałą masą wysmarować wierzch i boki tortu, dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.
Przepisy Desery
Desery
Torcik dla synowej
Desery
Przepis na ciasteczka bez masła, bez tłuszczu. Bardzo szybkie!
Desery
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Desery
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Torcik dla synowej
Torcik który dzisiaj przedstawiam , zrobiłam dla mojej synowej na jej kolejne...
Odsłon: 23
Przepis na ciasteczka bez masła, bez tłuszczu. Bardzo szybkie!
Bardzo szybkie ciasteczka, które przygotujecie bez tłuszczu i bez nabiału! Na...
Odsłon: 64