Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Profiterolki z bitą śmietaną"
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 156
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 58
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 15
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 101
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 33
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 156
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 58
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 15
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 101
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 33
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,60 zł
Ciasto. Profiterolki, czyli małe ptysie, pieczemy według <a href="http://przepisy.swiatkobiety.pl/ciasta-desery/news-ciasto-parzone,nId,1948867" target="_blank">rady naszej ekspertki</a>, Hanny Szymkiewicz.
Krem. Kremówkę o zawartości tłuszczu 30 lub 36 proc. ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix.
Sos: Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondelka i wlewamy 2/3 porcji mleka. Gotujemy, mieszając, aż czekolada się roztopi. Pozostałe zimne mleko mieszamy z cukrem pudrem i mąką kukurydzianą tak, by nie było grudek. Wlewamy do mleka z czekoladą. Energicznie mieszając, krótko gotujemy. Gęsty sos zdejmujemy z ognia.
Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z wąską, długą tylką. Ptysie delikatnie napełniamy śmietaną. Jeśli ta czynność sprawia nam trudność, można ciastka przekroić na pół, a po napełnieniu kremem skleić. Przed podaniem polewamy profiterolki chłodnym sosem czekoladowym.
Wartość odżywcza 1 sztuki 346 kcal Białko 3,5 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 41 gŹródło: Rewia