Do góry

Desery Przepis na:

Prosta rolada biszkoptowa ze smażonymi jabłkami

Prosta rolada biszkoptowa ze smażonymi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 380

Niebo w gębie. Lekki, niezbyt słodki deser. Jego słodycz można dostosować do upodobań, dodając mniej lub więcej cukru lub wybierając jabłka winne lub słodkie. Ponad to rolada nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu.

Składniki

  • Ciasto
  • 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • .
  • Nadzienie
  • 5-7 średnich jabłek Cukier Cukier waniliowy Cynamon Goździki
  • .
  • Cukier puder
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prosta rolada biszkoptowa ze smażonymi jabłkami

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, goździki i cukier waniliowy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier do smaku. Jabłka dusimy ok. 5-10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Odstawiamy do wystygnięcia (wystarczy, że będzie letnie, nie musi być całkiem zimne).

    Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Wyrównujemy jego powierzchnię. Pieczemy na złoty kolor, 25-30min, w 180st.

    Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę (do góry nogami). Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i smarujemy ciasto masą jabłkową (ja w trakcie smarowania usunęłam goździki). Zwijamy ciasto za pomocą ściereczki w rulon, uważając, aby nie był zbyt ścisły i ciasto nie popękało, a jabłka nie wypłynęły.

    Zrolowane ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 3-4 godziny. Dzięki temu ciasto dobrze się uformuje, masa jabłkowa nieco stężeje, a samo ciasto biszkoptowe stanie się soczyste.

    Po tym czasie obsypujemy cukrem pudrem, kroimy na plasterki i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń