Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebo w gębie. Lekki, niezbyt słodki deser. Jego słodycz można dostosować do upodobań, dodając mniej lub więcej cukru lub wybierając jabłka winne lub słodkie. Ponad to rolada nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu.
Rolada z malowanym biszkoptem, kremem z mascarpone i galaretkowym serduszkiem...
Odsłon: 3775
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2755
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 342
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2133
Naleśniki to jedno z popularniejszych dań pojawiających się na naszych stołac...
Odsłon: 2883
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 296
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2755
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 342
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2133
Naleśniki to jedno z popularniejszych dań pojawiających się na naszych stołac...
Odsłon: 2883
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 296
Składniki
Jabłka obieramy, trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, goździki i cukier waniliowy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier do smaku. Jabłka dusimy ok. 5-10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Odstawiamy do wystygnięcia (wystarczy, że będzie letnie, nie musi być całkiem zimne). Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Wyrównujemy jego powierzchnię. Pieczemy na złoty kolor, 25-30min, w 180st. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę (do góry nogami). Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i smarujemy ciasto masą jabłkową (ja w trakcie smarowania usunęłam goździki). Zwijamy ciasto za pomocą ściereczki w rulon, uważając, aby nie był zbyt ścisły i ciasto nie popękało, a jabłka nie wypłynęły. Zrolowane ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 3-4 godziny. Dzięki temu ciasto dobrze się uformuje, masa jabłkowa nieco stężeje, a samo ciasto biszkoptowe stanie się soczyste. Po tym czasie obsypujemy cukrem pudrem, kroimy na plasterki i podajemy.
Przepisy Desery
Desery
Zakręcone drożdżówki z serem
Desery
Mini serniczki z truskawkami (keto)
Desery
Murzynek z truskawkami
Desery
Ciasto Piękna Helena
Zakręcone drożdżówki z serem
Co zrobić, aby w domowym zaciszu przygotować delikatne i puszyste drożdżówki,...
Odsłon: 896
Mini serniczki z truskawkami (keto)
Przepis na pyszne i proste w przygotowaniu mini serniczki na zimno. To idealn...
Odsłon: 106