Do góry

Desery Przepis na:

Prosta tarta truskawkowa

Prosta tarta truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1004

Dodano:

Odsłon: 983

Słodka, lekka oraz mocno czekoladowa tarta jest kwintesencją lata. Krem śmietankowy na bazie truskawek, do tego dodatek galaretki o tym samym smaku sprawia, iż nikt się nie oprze tej tarcie. Prosta tarta truskawkowa to przepis, który może stanowić doskonałą bazę dla innych owocowych tart np.: malinowej czy porzeczkowej. Ja wybrałam truskawki, gdyż najbardziej kojarzą mi się z latem i radością. Wielką przyjemność miałam tworząc ten przepis.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę przesiewam. Dodaje cukier puder, kakao, żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Chłodzę ciasto co najmniej dwie godziny. Formę do tarty smaruje masłem i obsypuje bułką tartą.Zimne ciasto wałkuje na wielkość formy do pieczenia. Wykładam ciastem dno i boki formy. Nakłuwam. Wypełniam grochem. Ciasto piekę 15 minut w 180 stopniach. Zdejmuję groch. Piekę kolejne 15 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Krem truskawkowy: Truskawki lekko podgrzewam. Miksuję. Przesiewam przez sitko. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone i truskawki. Miksuję. Krem nakładam na wystudzone ciasto. Na kremie układam pralinki malinowe. Chłodzę w lodówce przez godzinę.
    Galaretka truskawkowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwa opakowania galaretki. Studzę. Następnie chłodzę do prawie całkowitego stężenia. Mocno tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Chłodzę dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń