Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciacho z winogronami

Proste ciacho z winogronami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 11373

Delikatne, puszyste niczym biszkopt ciasto ucierane. Do jego przygotowania użyć można także innych egzotycznych lub sezonowych owoców.

Składniki

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 125g margaryny do pieczenia
  • ok. 400g winogron
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Winogrona przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Miękką margarynę kroimy na mniejsze kawałki.
    Jajka ubijamy przez kilka minut ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy i miksujemy wszystko na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy na zmianę kawałki margaryny i mąkę wymieszaną z proszkiem, za każdym razem rozmiksowując dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
    Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni winogrona, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie owoce puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno).

  3. PIECZEMY CIASTO

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości winogron, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń