Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto czekoladowe z dżemem

Proste ciasto czekoladowe z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 465

Dodano:

Odsłon: 2668

Ciasto dla wielbicieli czekolady. Dżem nadaje mu nieco aromatu, a płatki migdałów przyjemnie chrupią podczas jedzenia.

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml mleka
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 300 g dżemu porzeczkowego lub innego kwaskowatego
  • 300 g mąki
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 60 g płatków migdałowych
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, czekoladę i mleko umieścić w rondelku. Podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia. Ostudzić. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Dodać stopniowo zawartość rondelka, 250 g dżemu i suche składniki. Przełożyć do prostokątnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, rozsmarować na wierzchu resztę dżemu i posypać płatkami migdałów. Piec przez ok. 45 minut w 180°. Chwilę poczekać, wyjąć z foremki do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń