Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deserek marzenie.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 958
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 958
Składniki
Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszać. Po czym przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 35 minut. Wykonanie masy: Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i gorące dodawać po trochę do masy cały czas mieszając. Postawić na kuchni, zagotować mieszając aż zgęstnieje. Następnie masę ostudzić, dodać bardzo miękkie masło, jeszcze raz utrzeć, wlać wódkę i lekko wymieszać, po czym wyłożyć na ostygnięty placek i wyrównać. Galaretkę ugotować według opisu na opakowaniu i odstawić aż stężeje. Truskawki obrać z szypułek, opłukać, pokroić na połówki i wyłożyć delikatnie na masę, po czy zalać galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.