Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dla ochłody orzeźwiający, lekki deser przygotowany z kefiru i galaretek. Prosty w przygotowaniu, ale też bardzo smaczny .Polecam
naczynie szklane lub tortownica, folia aluminiowa lub spożywcza, trzepaczka lub fyrlok, garnek, naczynia na rozlanie kefiru,
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1183
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1183
Składniki
Galaretki zielone rozpuścić w 400 ml. w gorącej wodzie aż do całkowitego rozpuszczenia, to samo zrobić z galaretkami pomarańczowymi. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, następnie podgrzać (nie gotując) do całkowitego rozpuszczenia. Kefir przelać do garnka ,do butelek wlać mleko , potrząsnąć kilka razy i wlać do kefiru. Kefir wymieszać z cukrem pudrem trzepaczką , następnie podzielić na 3 części, jedną zmieszać z zielonymi galaretkami, drugą z pomarańczowymi , a trzecią z żelatyną. Żaroodporne naczynie ( u mnie okrągłe ), wysmarować lekko tłuszczem , wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na spód wylać kefir z zielonymi galaretkami , włożyć do lodówki do stężenia, następnie kefir biały z żelatyną i znowu do lodówki do stężenia i na koniec z pomarańczowymi galaretkami i ponownie do stężenia. Po całkowitym stężeniu deser wyłożyć na półmisek do góry dnem. Pokroić i zajadać. Jest delikatnie kwaskowy, orzeźwiający. Polecam. Rada; Zamiast żelatyny można dodać galaretkę cytrynową. Czas przygotowania do 60 minut + czas chłodzenia.
Deser gotowy do podania.