Do góry

Desery Przepis na:

Prosty makowiec

Prosty makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 323 Ocena: 3367

Dodano:

Odsłon: 19065

Pyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 250 margaryny do pieczenia lub masła
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania ciasta
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Prosty makowiec

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy je z cukrem na puszystą masę, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto.

  2. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę makową i starannie ją rozprowadzamy.
    Pozostałe ciasto rozrzedzamy zimnym mlekiem dokładnie je miksując. Na warstwę maku wlewamy drugą część ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy.
    Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 60 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń