Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na makowiec - wilgotny makowiec japoński
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 647
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1014
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 758
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 107
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 647
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1014
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 758
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 107
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Jeśli będą miały dużo soku, lekko go odcisnąć. Jeśli dodajemy do ciasta bakalie to kroimy je na drobniejsze kawałki. Mleko zagotować. Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 45 minut. Jeśli mak będzie mocno wilgotny odcisnąć go na sicie. U mnie mak całkowicie wchłonął mleko i nie było konieczności odcedzania. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem. Kolejno dodawać partiami żółtka, stopniowo mak oraz jabłka. Do masy dodajemy kasze manną cały czas miksując. Na koniec dodajemy bakalie oraz proszek do pieczenia. Masę makową łączymy z ubitymi wcześniej białkami za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto posypać pudrem, przygotować lukier lub polewę czekoladową. Do garnka przekładamy czekoladę, mleko oraz olej. Całość podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą oblać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego!