Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na makowiec - wilgotny makowiec japoński
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 30
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 22
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 75
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 30
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 22
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 75
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Jeśli będą miały dużo soku, lekko go odcisnąć. Jeśli dodajemy do ciasta bakalie to kroimy je na drobniejsze kawałki. Mleko zagotować. Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 45 minut. Jeśli mak będzie mocno wilgotny odcisnąć go na sicie. U mnie mak całkowicie wchłonął mleko i nie było konieczności odcedzania. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem. Kolejno dodawać partiami żółtka, stopniowo mak oraz jabłka. Do masy dodajemy kasze manną cały czas miksując. Na koniec dodajemy bakalie oraz proszek do pieczenia. Masę makową łączymy z ubitymi wcześniej białkami za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto posypać pudrem, przygotować lukier lub polewę czekoladową. Do garnka przekładamy czekoladę, mleko oraz olej. Całość podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą oblać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego!