Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem makowo-migdałowym.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Masło stopić i przestudzić. Mąkę przesiać dodać, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Masa makowa. Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko. Masa migdałowa. Migdały sparzyć, obrać z łupin, zmielić, dodać cukier i białka. Utrzeć starannie. Ja 3/4 wyrośniętego ciasta podzieliłam na dwie części,resztę zostawiłam do dekoracji zrobiłam małą babkę. Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę. Nakładać na ciasto skośnymi pasami masę makową i migdałową. Szczególnie mak należy dokładnie docisnąć. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć placek. Ozdobić ciastem, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować roztrzepanym białkiem z cukrem. Piec ok. 45 minut w 160 C.