Do góry

Desery Przepis na:

Przekładanie drożdżowy ( Pakowaniec )

Przekładanie drożdżowy ( Pakowaniec )

Autor:

Przepisów i artykułów: 574 Ocena: 10276

Dodano:

Odsłon: 344

Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem makowo-migdałowym.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 500 g
  • 4 żółtka
  • cukier 100 g
  • drożdże 60 g
  • masło lub margaryna 100 g
  • mleko ok. 210 ml
  • kefir 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masa makowa : mak ugotowany zmielony ok. 390 g
  • cukier do smaku
  • aromat migdałowy
  • 1 białko jaja
  • masa migdałowa : zmielone białe migdały 200 g
  • cukier puder 200 g
  • aromat migdałowy
  • 2 białka
  • do smarowania 1 białko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Masło stopić i przestudzić.
    Mąkę przesiać dodać, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
    Masa makowa.
    Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko.
    Masa migdałowa.
    Migdały sparzyć, obrać z łupin, zmielić, dodać cukier i białka.
    Utrzeć starannie.
    Ja 3/4 wyrośniętego ciasta podzieliłam na dwie części,resztę zostawiłam do dekoracji zrobiłam małą babkę.
    Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę.
    Nakładać na ciasto skośnymi pasami masę makową i migdałową.
    Szczególnie mak należy dokładnie docisnąć.
    Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć placek.
    Ozdobić ciastem, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować roztrzepanym białkiem z cukrem.
    Piec ok. 45 minut w 160 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń