Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładaniec bakłażanowo-mięsny z twarogiem"
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2365
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 209
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2365
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 209
Składniki
Umyty bakłażan kroimy na 12 plastrów. Posypujemy solą i odstawiamy na 10–15 minut. Następnie osuszamy plastry papierowym ręcznikiem.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy umyte, obrane i drobno posiekane pieczarki, pieprz, sól i dusimy 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
Twaróg doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Passatę doprowadzamy do wrzenia. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Plastry bakłażana smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Kiedy zmiękną, posypujemy tartym serem i jeszcze chwilę trzymamy, aby się podpiekł.
Na 4 talerzach układamy liście szpinaku, następnie plastry bakłażana, warstwę twarogu, mięso, polewamy ciepłą passatą. Przykrywamy kolejnym plastrem, na który wykładamy twaróg, mięso i sos pomidorowy. Okrywamy trzecim plastrem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,90 złŹródło: Rewia