Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładaniec bakłażanowo-mięsny z twarogiem"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 637
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 637
Składniki
Umyty bakłażan kroimy na 12 plastrów. Posypujemy solą i odstawiamy na 10–15 minut. Następnie osuszamy plastry papierowym ręcznikiem.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy umyte, obrane i drobno posiekane pieczarki, pieprz, sól i dusimy 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
Twaróg doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Passatę doprowadzamy do wrzenia. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Plastry bakłażana smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Kiedy zmiękną, posypujemy tartym serem i jeszcze chwilę trzymamy, aby się podpiekł.
Na 4 talerzach układamy liście szpinaku, następnie plastry bakłażana, warstwę twarogu, mięso, polewamy ciepłą passatą. Przykrywamy kolejnym plastrem, na który wykładamy twaróg, mięso i sos pomidorowy. Okrywamy trzecim plastrem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,90 złŹródło: Rewia