Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na pyszny bigos

Przepis na pyszny bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Przepis na pyszny bigos"

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką i kminkiem)
  • pół główki białej kapusty
  • 1 kg mięsa (wieprzowe
  • wołowe)
  • pół kg wędzonego boczku
  • pół kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)
  • 4 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • po łyżce suszonego majeranku i tymianku
  • 2 cebule
  • ok. 15 suszonych grzybków
  • 10 suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz słoiczek przecieru pomidorowego
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiszoną i białą kapustę posiekaj. Zalej wodą tak, by je przykryła. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, oprósz pieprzem. Ugotuj.

  2. Grzyby namocz, ugotuj do miękkości. Ostudź, pokrój na kawałki. Cebule pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebule. Dodaj grzyby, podsmaż. Włóż do bigosu.

  3. Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Włóż do bigosu. Dodaj przecier pomidorowy i śliwki, oprósz majerankiem i tymiankiem, przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Gotuj około godzinę na małym ogniu.

  4. Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic .

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń