Do góry

Desery Przepis na:

Przepyszna babka z borówkami.

Przepyszna babka z borówkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 624 Ocena: 3797

Dodano:

Odsłon: 276

Takie mi się ciasto przydarzyło że z foremki uciekać zaczęło, ale dałam mu radę nie pytałam nikogo o poradę. Papier podłożyłam i sobie tak ściekało aż się zapiekało. Babka borówkowa do skosztowania gotowa, pulchna, wilgotna do kawki porządna, i choć borówki uciekły na dno to w niczym nie przeszkadza aby pyszną babkę zajadać.

Składniki

  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 250 g borówki.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przepyszna babka z borówkami.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier. Całość miksować na najwyższych obrotach miksera na pulchna masę czyli tak zwany kogel - mogel.

  2. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, aromat migdałowy lub kto jaki lubi ja zakochałam się w migdałowym, oraz wlać olej. Całość zmiksować do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy wsypać umyte borówki lub inne owoce i wymieszać całość łyżką.

  3. Wymieszane ciasto przelać do foremki 40/12 wyłożonej papierem ( polecam większą blaszkę bo moje ciasto psikusa pokazało i z blaszki uciekało ). Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Polecam z dziesięć minut przed końcem pieczenia nakryć folią aluminiową ).

  4. Moje ciasto lekko się przypaliło ale to w niczym nie przeszkadza. Upieczone ciasto lekko ostudzić i od razu wyjąć z papierem na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

  5. Ciasto jest bardzo puchate i delikatne choć owoce jak zwykle opadły na dno to bardzo świetnie smakuje nadaje się do poobiedniej kawy jak również dla gości których się spodziewamy. Mam po prostu pecha z owocami jak chcę zrobić fajne ciasto to owoce robią mi figla i spadają na dno. No cóż mam poradzić ważne że wyszło pyszne i bez zakalca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń