Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pszeniczna kutia"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
1 Ziarna pszenicy przebierz, opłucz starannie na sicie, odcedź i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Pozostaw w tej samej wodzie i ugotuj do miękkości. Odcedź na sicie. Pozostaw do ostygnięcia i osączenia.
Mak przelej na sicie, a następnie przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Gdy napęcznieje (po około 2 godz.), odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa. Rodzynki przebierz, namocz (możesz dodać odrobinę alkoholu), osącz.
Miód przełóż do rondelka, podgrzej na małym ogniu. Orzechy włoskie oraz orzechy laskowe posiekaj dość drobno ostrym nożem. Wsyp do rondelka z podgrzanym miodem, przemieszaj. Zdejmij z ognia.
Do masy wsyp mak i ziarna pszenicy, wymieszaj, przestudź. Przed podaniem udekoruj skórką pomarańczową oraz kandyzowanymi owocami, np. żurawiną.
porcji, czas ok. 50 min; porcja - 340 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety