Do góry

Desery Przepis na:

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48502

Dodano:

Odsłon: 43589

Lekkie, pyszne ciasto. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone .

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka, 7.5 dkg mąki, 15 dkg cukru
  • masa: śmietanka 36% 500 ml, c. puder 1 łyżka, galaretka agrestowa 1 op, galaretka truskawkowa 1 op, puszka brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa 2 op
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 minut.

    Czerwoną galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Gdy galaretka stężeje, pokroić ją w grubszą kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, również pokroić w kostkę. Śmietankę ubić, dodać łyżkę cukru pudru, brzoskwinie i kawałki czerwonej galaretki. Wszystko delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki. Zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody, schłodzić. Gdy będzie zimna połączyć ją z masą ze śmietanki. Całość wylać na zimny biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało.
    Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzącej wody. Wystudzić. Galaretką zalać ciasto.

  2. Uwaga: Zanim zaleję ciasto galaretką zawsze czekam na moment, gdy jest ona na tyle gęsta, aby nie wlewała się tam gdzie nie chcę, np. pod biszkopt, jednocześnie żeby była na tyle płynna, aby na cieście nie było widać grudek z galaretki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń