Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie z kremem rabarbarowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Składniki
80 min • Porcja 350 kcal • Koszt sztuki 40 gr • Przepis na 20-30 sztuk
Ptysie: doprowadzam do wrzenia wodę z masłem, wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Chwilkę gotuję, aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Studzę ją. Stopniowo dodaję jajka i ucieram masę na krem. Przekładam ją do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskam na blaszce z pergaminem, robiąc małe kółka.
Zostawiam między nimi spore odstępy, bo ptysie urosną. Piekę je 20-25 min w temp. 200°C, kroję na pół.
Krem: rabarbar tnę w kosteczkę, zasypuję cukrem i odstawiam na pół godziny (cukier się rozpuści, a rabarbar puści sok). Dodaję sok i skórkę z cytryny. Gotuję na wolnym ogniu, aż rabarbar będzie się rozpadał. Zdejmuję z ognia, mieszam z żelatyną (ma się rozpuścić). Masę studzę, potem mocno schładzam w lodówce. Miksuję, dodając po łyżce mascarpone, by uzyskać konsystencję kremu.
Przekładam go do szprycy i napełniam ptysie. Przed podaniem oprószam je cukrem pudrem.
Ilość cukru najlepiej uzależnić od smaku rabarbaru. Ptysie przechowuję w lodówce. Katarzyna Cukier z DomasznaŹródło: Kobieta i życie