Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ptysie są piękne. To wielkości pomarańcz pontoniki, które nadziewamy dowolnym ulubionym kremem. Są bardzo chrupiące, pyszne. Moje ptysie wypieczone są z mąki orkiszowej, ponieważ tej mąki używam. Nie nadziałam ich kremem bo to sprawa indywidualna. Ja będę chciała je zrobić z kremem z pistacjami. Jedno jest pewne: one są dobre tego samego dnia.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 454
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666397
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 171
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 779
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5858
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1017
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 454
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666397
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 171
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 779
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5858
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1017
Składniki
Składniki kruszonki zagniatamy Z papieru do pieczenia wycinamy dwa równe kawałki papieru Na środku jednego układamy kruszonkę i przykrywamy drugim Rozwałkowujemy na 2 mm Zamrażamy ją na płasko w zamrażarce ( i to jest ważne, na płasko) U mnie zamarzały ok godziny
Wodę, mleko zagotuj z masłem, dodaj mąkę i szybko mieszaj aż składniki się połączą ok. 2-3 minuty a ciasto będzie błyszczące Odstaw i ostudź Wbijaj jaja po jednym i miksuj do momentu powstania jednolitego, gęstego ciasta Przełóż je do rękawa cukierniczego za pomocą szpatuły Nastepnie wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na matę do pieczenia
Wymij z zamrażarki kruszonkę Ostrożnie połóż ją na blacie Wycinaj ringiem kółka i nakładaj na każdego ptysia Rób to szybko bo kruszonka szybko staje sie miękka Na mojego ostatniego ptysia nakładałam już miękką kruszonkę ale sie udało przenieść Kruszonka musi być większa od ptysia, ponieważ on znacznie urośnie Mój ring ma 6-6,3 cm średnicy a ptysie miały 5 cm Myślę, że wiekszy ring byłby lepszy. Jak widać na zdjeciu piekłam naprzemiennie tzn. obok ptysia z kruszonką, piekłam bez kruszonki. To ze względu na to, że te z kruszonką rosną duże i mogłyby się pozlepiać.
Pieczemy przez 35 minut w 170 st C, grzanie góra dół Następnie uchylamy drzwiczki i pieczemy przez kolejne 5 minut