Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteście wielbicielami ptysi zapraszam Was do zrobienia ich samemu w domu :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak jest nieporównywalnie lepszy od tych kupowanych! ;)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4162
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11398
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6532
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5493
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13555
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5343
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4162
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11398
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6532
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5493
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13555
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5343
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Wodę wlewamy go rondelka i dodajemy masło. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Uwaga ciasta parzonego nie wolno mieszać metalową łyżką! Całość podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty łyżką cały czas mieszając.
Do masy wbijamy pojedynczo jajka i ucieramy mikserem. Ciasto wykładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysiowe placki powinny mieć średnicę ok 7 cm. Między ptysiami zostawiamy odstępy, ponieważ będą one rosnąć.
W osobnej miseczce ubijamy jajko z mlekiem, cukrem, solą i cukrem i następnie za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ptysiowych placków.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, bez otwierania drzwiczek.
Zimną kremówkę ubijamy mikserem do czasu aż stanie się bardzo gęsta. Następnie dodajemy do niej cukier i delikatnie mieszamy. Do osłodzonej kremówki dodajemy mascarpone i znów przez chwilę miksujemy - do czasu aż składniki się połączą. Umyte maliny rozgniatamy widelcem, pozostawiając kilkanaście do dekoracji. Rozgniecione maliny dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy łyżką.
Ptysie przecinamy na pół, napełniamy kremem i dodajemy kilka całych malin. Na sam koniec oprószamy je cukrem pudrem.