Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z malinami i kremem mascarpone

Ptysie z malinami i kremem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 2198

Jeśli jesteście wielbicielami ptysi zapraszam Was do zrobienia ich samemu w domu :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak jest nieporównywalnie lepszy od tych kupowanych! ;)

Składniki

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżek masła 82%
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 250 g malin
  • jajko (do posmarowania)
  • łyżka mleka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Wodę wlewamy go rondelka i dodajemy masło. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Uwaga ciasta parzonego nie wolno mieszać metalową łyżką! Całość podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty łyżką cały czas mieszając.

  2. Do masy wbijamy pojedynczo jajka i ucieramy mikserem. Ciasto wykładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ptysiowe placki powinny mieć średnicę ok 7 cm. Między ptysiami zostawiamy odstępy, ponieważ będą one rosnąć.

  3. W osobnej miseczce ubijamy jajko z mlekiem, cukrem, solą i cukrem i następnie za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ptysiowych placków.

  4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, bez otwierania drzwiczek.

  5. Zimną kremówkę ubijamy mikserem do czasu aż stanie się bardzo gęsta. Następnie dodajemy do niej cukier i delikatnie mieszamy. Do osłodzonej kremówki dodajemy mascarpone i znów przez chwilę miksujemy - do czasu aż składniki się połączą.

    Umyte maliny rozgniatamy widelcem, pozostawiając kilkanaście do dekoracji. Rozgniecione maliny dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy łyżką.

  6. Ptysie przecinamy na pół, napełniamy kremem i dodajemy kilka całych malin. Na sam koniec oprószamy je cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń