Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z piernikowym kremem i nitkami z karmelu.

Ptysie z piernikowym kremem i nitkami z karmelu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2156

Dodano:

Odsłon: 2417

Stwierdziłam, że stanowczo zbyt rzadko piekę ptysie. Może dlatego, że trochę pracy i oczekiwania przy nich jest, ale warto się poświęcić, bo są tak pyszne. Zapewniam, że gdy zje się jednego to od razu sięga się po następnego. Pyszny piernikowy krem i niesłodzone ciasto, do tego słodki karmel...czy może być coś lepszego?. Polecam, koniecznie upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 8 małych jajek
  • Krem piernikowy:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Karmel:
  • 5 łyżek cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ptysie z piernikowym kremem i nitkami z karmelu.

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.
    Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskamy duże rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Najlepiej, żeby były jednakowe. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie studzimy i przekrawamy na pół.

  2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Kremem przekładamy ptysie.

  3. Karmel: Na suchą i zimną patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy cały czas mieszając, cukier będzie rozpuszczał i powstanie z niego lekko karmelowy płyn, wtedy zdejmujemy patelnie z ognia i lekko studzimy, następnie za pomocą widelca ciągniemy z karmelu nitki, które układamy na ptysiach.

  4. Podanie: Ptysie można ułożyć na talerzu w kształcie wianuszka i udekorować nitkami karmelu.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 2 blaszki ptysiów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 16 grudnia 2018 Prezentują się wspaniale i pewnie na jednym by się nie skończyło:) A krem wypróbuję do babeczek - mam trochę pustych korpusów w razie nie zapowiedzianych gości:)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 grudnia 2018 Izabelko, ptysie jak malowane. Ja też nie pamiętam kiedy je piekłam.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 grudnia 2018 Super wyglądają i takiego jednego z chęcią bym teraz wszamał, pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń