Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puchowa baba wielkanocna"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
Margarynę utrzyj na puszystą masę z cukrem kryształem. Ucierając dalej, stopniowo dodawaj po jednym jajku.
Do przygotowanej masy wsyp mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną przesianą razem z dwoma płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Na koniec wlej olej i łyżkę octu spirytusowego (jego smak po upieczeniu nie będzie wyczuwalny). Starannie wymieszaj wszystkie na gładkie i jednolite ciasto.
Dużą formę do baby (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Babkę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w temp. 180 st. Ostudź, posyp cukrem pudrem.
Czas (bez pieczenia) ok. 15 min; porcja – 250 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety