Do góry

Desery Przepis na:

Pudding czekoladowy

Pudding czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 539

Dodano:

Odsłon: 648

Stylizacja idealna na halloween :) smak istnie czekoladowy i w dodatku niesamowicei pyzne ciastka oreo.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 50 ml śmietana 30%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 opakowanie oreo
  • 4 kruche ciasteczka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suche składniki (oprócz czekolady, oreo i krakersów) wymieszaj trzepaczką w misce. Dodaj mleko, oraz śmietanę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj tak aby składniki się połączyły. Przelej wszystko do rondelka i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Na średnim ogniu podgrzej całość, aż czekolada się rozpuści, i zaczną się pojawiać bąbelki na wierzchu. Od czasu do czasu przemieszaj całość. Następnie zmniejsz siłę płomienia i gotuj wszystko przez około 4 minuty, aż masa zacznie gęstnieć. Teraz musisz pilnować aby nie przypalić masy, dosyć często mieszaj całość

  2. Gotowy pudding czekoladowy przelej do 6 niewielkich naczyń i przykryj folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu puddingu (nie powstanie wtedy kożuch).
    Ciasteczka oreo pozbaw kremu mlecznego, powinien dosyć swobodnie zejść z ciastek. Same suche ciasta zblenduj na nieco większe kawałki.


  3. Na wierzch puddingu rozsyp pokruszone oreo.
    Na kruchych ciasteczkach stwórz napis, możesz to zrobić przy użyciu rozpuszczonej czekolady.
    Wbij ciasteczko w pudding. Całość przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń