Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny, zdrowy, aromatyczny deser lub podwieczorek :-)
Polecam.
Odsłon: 159
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4068
Polecam.
Odsłon: 159
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4068
Składniki
Ryż przepłukać wodą, przesypać do garnka, wlać mleko, dodać miód i cynamon. Gotować ok. 10-15 min. na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. W międzyczasie morele pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wlać 0,5 szkl. wody. Wstawić do mikrofalówki na 1-1,5 min, żeby morele napęczniały i zmiękły. Zmiksować blenderem. Kokilki wysmarować masłem i wykładać warstwami: masa morelowa, ryż, masa morelowa i ryż. Warstwy dociskać łyżką. Kokilki przykryć kawałkiem folii aluminiowej i umieścić je na patelni lub w garnku, wlać wodę do połowy wysokości foremek, gotować pod przykryciem ok. 25 min. Poczekać aż lekko przestygną, okroić nożem i wyjmować na talerzyk. Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty z niezawodnego blogu Mirabelki :-)