Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pudding świąteczny z sosem toffee i dodatkiem daktyli jest dobrym deserem nie tylko od święta!
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1062
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1001
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1062
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1001
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Małe naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia (o wymiarach np. 20×20 cm).
Przyszykowyjemy drugą większą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Na dnie naczynia lub blachy kładziemy ściereczkę kuchenną. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody poczas przygotowywania ciasta.
Daktyle kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Połowę daktyli zalewamy ciepłą wodą w miseczce. Dodajemy sodę oczyszczoną, mieszamy i pozostawiamy na 5 minut. Odsączamy daktyle i odkładamy na talerzyk. Wody nie wylewamy, bo będzie nam potrzebna.
W drugiej miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W blenderze miksujemy brązowy cukier i odsączone daktyle ok. 10 sekund. Dodajemy wodę, w której moczyły się daktyle, 2 jajka, i dalej delikatnie blendujemy. Po chwili dorzucamy roztopione masło. Całą miksturę przekładamy do miski i dodajemy resztę daktyli. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub blachy. Następnie tę blachę lub naczynie żaroodporne układamy we większym naczyniu żaroodpornym lub blasze, które wyłożyliśmy ściereczką. Wlewamy delikatnie i powoli wrzącą wodę do większego naczynia lub blachy, uważając by nie dostałą się ona do naszego naczynia lub blachy z ciastem. Przykrywamy szczelnie oba naczynia folią aluminiową i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 45-50 minut, lub do chwili gdy brzegi ciasta są rumiane, a środek ciasta nie jest surowy.
Podczas gdy ciasto się piecze, przygotowujemy sos toffee. W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy brązowy cukier. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 3-4 minuty). Sos zestawiamy z ognia i powoli dodajemy śmietanę 30%, łyżkę alkoholu i kontynuujemy mieszanie. Ponownie stawiamy rondelek na ogniu i mieszamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy sok z cytryny.
Kiedy pudding jest już upieczony, wykałaczką robimy kilka dziur w cieście, do których wlewamy ok. 1/3 porcji ciepłego sosu Toffee. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.
Przed podaniem kroimy pudding na kawałki. Podgrzewamy przez chwilę w mikrofali. Polewamy pozostałym ciepłym sosem toffee. Podajemy z lodami i kawałkami czekolady.