Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pudrowane ciastka"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Dodaj 2 łyżki masła, 2 żółtka oraz jajko. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do składników na stolnicy.
Na koniec wlej 3 łyżki rumu (lub ewentualnie innego alkoholu) oraz dodaj szczyptę soli. Przygotowane szybko zagnieć na gładkie ciasto (nie powinno lepić się do rąk). Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na minimum dwie godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na cienki płat. Szklanką wycinaj kółka. Kieliszkiem zrób w środku otwory (wycięte ciasto ponownie rozwałkuj). Ponacinaj brzegi powstałych kółek.
W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Wkładaj partiami ciastka, smaż z dwóch stron na złoto. Osącz na bibule, posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 45 min; porcja – 110 kcal, cena 40 grŹródło: Świat kobiety