Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety z ciecierzycy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 1,60 zł
Ciecierzycę przebierz, umieść w misce i zalej wodą (1:2). Pozostaw na noc do napęcznienia. następnego dnia przepłucz ziarna, zalej świeżą wodą i gotuj około 50 minut. Ponownie zmień wodę, gotuj jeszcze 15-20 minut. Pod koniec gotowania posól do smaku. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki, którą wystarczy jedynie osączyć na sicie.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę razem z sosem sojowym. Połącz ją w misce z ugotowaną i osączoną ciecierzycą. Wbij jajko.
Do składników w misce dodaj 2 łyżki posiekanej natki, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę i szczyptę ostrej papryki. Masę na pulpeciki zagęść bułką tartą, dopraw do smaku solą.
Formuj w dłoniach kulki, wrzucaj je na rozgrzany olej do głębokiego smażenia. Smaż, obracając, na złoty kolor.
<strong>Aneta Warowna z Żyrzyna</strong>Źródło: Świat kobiety