Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta krajanka cytrynowa

Puszysta krajanka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Puszysta krajanka cytrynowa"

Składniki

  • 46 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 12
  • 5 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 jajek
  • szczypta soli
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 4 cytryny
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz i mąka do blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut

  2. Na stolnicę przesiać 40 dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodać 12,5 dag cukru, szczyptę soli, masło pokrojone na kawałeczki, 2 jajka, mielone migdały i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść rękoma. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

  3. Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na stolnicy oprószonej mąką ułożyć schłodzone ciasto i rozwałkować je.

  4. Plackiem wylepić spód przygotowanej blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec około 20 minut. Cytryny sparzyć, polewając wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Na tarce zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostałą mąkę wymieszać z resztą cukru, 8 jajkami, sokiem i skórką z cytryny.

  5. Masę cytrynową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec jeszcze 25 minut. Dobrze wystudzić. Placek oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałeczki o wymiarach 5,5x8 cm.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń