Desery Przepis na:
puszyste ciasto cytrynowe

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8536
Dodano: 20.02.2015
Odsłon: 94052
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
- 4 jaja, 1 pełna po brzegi szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
- 2 duże cytryny lub 3 średnie
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru
- 5 - 6 łyżek soku z cytryny
- ewentualnie: 100 gramów gorzkiej czekolady, 2 łyżki oleju lub masła
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Miękkie masło utrzeć na puch.
Jaja całe ubić na piankę z cukrem.
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki.
Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy.
UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.
Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto.
Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier.
Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.
Komentarze do przepisu (30)

Channah 23 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie orzezwiajace ciasta :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

gogusia 22 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Ewciu iście wiosenne ciacho :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 21 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
kurdę, ale jesteś perfecyjna !! Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 21 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Jednak taka możliwość istnieje... Katastrofa, pomyliłam drobny cukier z solą... masakra. Od początku jakoś podejrzanie nie chciało rosnąć, po godzinie wyjęłam, odkroiłam kawałeczek i dopiero wtedy się zorientowałam... Nic, za tydzień powtórka, tylko wcześniej wyniosę z kuchni cały zapas soli :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 21 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Kusicielka wspaniałych ciast.Wypróbuję bo uwielbiam smaki cytrynowe. Odpowiedzi: 1 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz

rosynka 20 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Pychota!!! Ewus, a szklanka 200 czy 250ml? Jutro chce upiec. Pozdrawiam i dziekuje Odpowiedzi: 3 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 20 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
poproszę kawałek :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 20 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
zapachniało wiosną :)) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 20 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
"Caryca" wypieków :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 20 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Delikatne, smaczne i wilgotne - idealne ciacho! :D Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz