Do góry

Desery Przepis na:

puszyste ciasto cytrynowe

puszyste ciasto cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8536

Dodano:

Odsłon: 94052

Świetne, wilgotne "conieco" do kawy lub herbaty, bez wysiłku i nie ma możliwości, że się nie uda :)

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
  • 4 jaja, 1 pełna po brzegi szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • 2 duże cytryny lub 3 średnie
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek soku z cytryny
  • ewentualnie: 100 gramów gorzkiej czekolady, 2 łyżki oleju lub masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć na puch.
    Jaja całe ubić na piankę z cukrem.
    Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki.
    Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.

    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy.

    UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.

    Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto.

    Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier.

    Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 21 lutego 2015 Jednak taka możliwość istnieje... Katastrofa, pomyliłam drobny cukier z solą... masakra. Od początku jakoś podejrzanie nie chciało rosnąć, po godzinie wyjęłam, odkroiłam kawałeczek i dopiero wtedy się zorientowałam... Nic, za tydzień powtórka, tylko wcześniej wyniosę z kuchni cały zapas soli :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 21 lutego 2015 Kusicielka wspaniałych ciast.
Wypróbuję bo uwielbiam smaki cytrynowe.
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 20 lutego 2015 Pychota!!! Ewus, a szklanka 200 czy 250ml? Jutro chce upiec. Pozdrawiam i dziekuje Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 20 lutego 2015 Delikatne, smaczne i wilgotne - idealne ciacho! :D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń