Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto z owocami na białkach

Puszyste ciasto z owocami na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2174

Dodano:

Odsłon: 10247

To jedno z najprostszych, najlepszych i... najbardziej bezproblemowych ciast. Do jego upieczenia zawsze wykorzystuję białka, które zostały mi z przygotowywania ciasta kruchego oraz takich owoców, które akurat mam pod ręką. Mogą to być owoce z puszki, dowolne owoce leśne lub sezonowe. Najchętniej jednak piekę to ciacho z dodatkiem śliwek, jabłek i świeżo utłuczonego cynamonu.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-8 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 jabłko oraz 10 śliwek (lub inne wybrane owoce)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu do oprószenia (najlepiej zmielić lub utłuc w moździerzu na świeżo 1 laskę cynamonu)
  • płatki migdałów do posypania
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Puszyste ciasto z owocami na białkach

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
    Prostokątną lub kwadratową formę wykładamy starannie papierem do pieczenia (u mnie forma ma wymiary 21x26cm).

  2. Jabłko obieramy, wykrajamy z niego gniazdo nasienne i kroimy w półksiężyce.
    Śliwki przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek.
    Jeśli używamy całej laski cynamonu, mielimy ją lub tłuczemy w moździerzu na pył.

  3. Mleko podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy!) i odstawiamy do przestygnięcia. Finalnie powinno być letnie.
    Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Białka powinny być schłodzone w lodówce, gdyż wtedy mamy pewność, że ubijemy je na piękną, błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 3 minuty). Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę.
    Do piany wlewamy powoli letnie mleko oraz olej, cały czas mieszając delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo, partiami dodajemy mąkę i rozprowadzamy ją w masie. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelewamy je do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy powierzchnię.
    Na wierzchu układamy wedle własnej fantazji jabłka i śliwki (ja zrobiłam to pasami, naprzemiennie), przy czym śliwki kładziemy skórką do dołu, aby nie zapadały się w cieście podczas pieczenia. Owoce oprószamy cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi.

  4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od ilości użytych białek, rodzaju i ilości owoców, czy wielkości formy. Pod koniec pieczenia polecam zrobić test „suchego patyczka” – patyczek lub drucik wbity w środek ciasta powinien być czysty i suchy. Znak to, że ciasto jest upieczone.
    Po wyciągnięciu z pieca, studzimy ciasto w formie przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie możemy kroić i pałaszować, bo jak większość ciast najlepsze jest jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń