Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik na spodzie z migdałów

Puszysty sernik na spodzie z migdałów

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Puszysty sernik na spodzie z migdałów"

Składniki

  • 12 dag herbatników
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 30 dag mielonych migdałów
  • 20 dag cukru
  • 1 kg twarogu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • proszek do piecz
  • 1/2 l kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki (najlepiej zbożowe) włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj na okruszki. Zagnieć z masłem i migdałami oraz 5 dag cukru. Wylep dno tortownicy, odstaw do lodówki.

  2. Żółtka oddziel od białek. Twaróg zmiel trzykrotnie lub użyj gotowego sera na sernik. Dodaj do niego żółtka, 15 dag cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą masę.

  3. Do utartej masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystkie starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.

  4. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej. Tortownicę ze schłodzonym spodem ciasteczkowym wyjmij z lodówki. Wlej masę serową.

  5. Piecz ciasto ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Studź godzinę w piekarniku. Zimny sernik możesz polać sosem.

  6. czas ok. 120 min; porcja – 380 kcal, cena 2,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń