Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty sernik na zimno bez pieczenia? Proszę bardzo! Do przygotowania potrzebujesz wyłącznie kilka składników.
Tortownica o średnicy 20 cm
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Herbatniki drobno pokrusz, możesz to zrobić za pomocą malaksera albo blendera.
W niewielkim rondelku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp do niego ciastka i wymieszaj do połączenia składników.
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę ciasteczkową na spód. Delikatnie wyrównaj i włóż do lodówki na czas przygotowywania masy.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej lub letniej wody w taki sposób, aby ją zakryć. Odstaw do napęcznienia.
Masę serową zacznij od ubicia mocno schłodzonej słodkiej śmietany.
W drugim naczyniu zmiksuj serek śmietankowy i cukier do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Najlepiej zrobić to na średnich obrotach. Dodaj do masy kwaśną śmietanę 18% i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość przez 2-3 minuty na średnich obrotach, aby uzyskać gładką masę.
Teraz przyszedł czas na dodanie bitej śmietany, najlepiej stopniowo za pomocą łyżki. Na koniec dodaj napęczniałą żelatynę. Delikatnie wymieszaj masę tylko do połączenia składników.
Przełóż masę na wcześniej schłodzony spód z herbatników. Przykryj szczelnie ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Im dłużej będzie przechowywane w zimnej temperaturze, tym lepiej.