Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty sernik waniliowo-pomarańczowy"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 105
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 91
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 105
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 91
Składniki
Pomarańcze polać wrzątkiem, wytrzeć do sucha, z jednej zetrzeć skórkę. Przygotować spód sernika: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać 7,5 dag cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę startą z pomarańczy. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na placek o śr. 32 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować olejem. Spód i brzeg formy wylepić ciastem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Na 30 minut wstawić do lodówki.
Posiekać 5 dag orzechów włoskich. Pozostałe pomarańcze obrać ze skórki. Dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę.
Z miąższu powycinać cienkie cząstki. Z resztek wycisnąć sok.
Pozostałe 3 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg utrzeć z żółtkami, mlekiem i 20 dag cukru. Dołożyć posiekane orzechy oraz proszek budyniowy.
Dodać cząstki pomarańczy. Wlać sok pomarańczowy. Masę serową rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Piec 45 minut.
Upieczone ciasto studzić pół godziny w tortownicy. Potem zdjąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Na rozgrzaną patelnię wsypać pozostały cukier, wlać 3-4 łyżki wody. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Karmel wymieszać z resztą orzechów włoskich.
Małe porcje masy nałożyć łyżeczką na folię aluminiową posmarowaną cienko olejem. Pozostawić do zastygnięcia. Wystudzony sernik pokroić na porcje. Udekorować orzechami w karmelu.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco